Belgesel Fotoğraf Programı
Türkiye’nin ilk ve tek Belgesel Fotoğraf Akademisi Programı 10. dönemine ulaştı. Galata Fotoğrafhanesi tarafından 2009 yılında başlatılan uzun soluklu Belgesel Fotoğraf Programı bu yıl 10. katılımcı grubu ile kasım ayında yeni dönemine başlayacak. Bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Belgesel Fotoğraf Programı için başvurular 14 Ekim’e kadar devam ediyor. Kasım ayında başlayacak program 2018’in Kasım ayında tamamlanacak.
Fotoğraflar: Belgesel Fotoğraf Programı Katılımcıları
Dünya üzerinde 100 yıldan uzun bir süredir fotoğrafçılığın en dikkat çekici alanlarından biri olan belgesel fotoğrafçılığı, bir yandan doğa, bir yandan toplum, bir yandan da kişisel hikâyeleri konu edinmeye devam ediyor. Belgesel fotoğraf üretiminde bulunan fotoğrafçılar ve fotoğraf grupları toplumsal ve bireysel hayatın sorunlarına, olay ve olgularına odaklanarak farkındalığın gelişmesine katkıda bulunurken görsel yaklaşımlarının çarpıcılığı ile bizi yakınımızdakilerin veya uzağımızdakilerin hayatlarını tanıma ve anlama çabasına davet ediyorlar.
Belgesel fotoğrafın Türkiye’de yaygın biçimde kabul görmesinin geçmişi çok da uzun değil. 1990’ların öncesinde tekil fotoğraflar veya foto-röportajlar biçiminde daha ziyade basın fotoğrafçıları tarafından üretilen belgesel fotoğrafın, uzun soluklu çalışılmış fotoğraf serileri biçiminde gündeme gelmesi 1990’ların sonları ile 2000’li yılların başlarına denk düşüyor. Özellikle İFSAK’ın bu dönemlerde düzenlediği Fotoğraf Günleri ve hemen sonrasında Fotoğraf Vakfı’nın kurulması ile başlayan uluslararası atölye süreçleri belgesel fotoğrafın Türkiye’de tanınıp yaygınlaşmasını, gezi fotoğrafından ayrışmasını sağladı. İnternetin yarattığı paylaşım olanaklarıyla tüm dünyada yeniden ilgi odağı olan belgesel fotoğraf, ülkemizde de giderek daha fazla fotoğrafçının yöneldiği bir üretim alanı haline geldi.
Orhan Cem Çetin ve Yücel Tunca tarafından 2004 yılında kurulan Galata Fotoğrafhanesi, 2009 yılında beş ay sürecek olan belgesel fotoğraf programını “Fotoğraf Akademisi” adı altında hayata geçirerek uzun soluklu atölye döneminin ilk denemesini yaptı. 40’a yakın başvurunun değerlendirilmesi sonrasında 16 kişinin katılımcı olarak seçildiği ilk Belgesel Fotoğraf Programı’nda katılımcılar bugün halen olduğu gibi 20’ye yakın fotoğrafçı ve akademisyenin verdiği seminerlere katılarak sosyolojiden psikolojiye, iktisattan sanat tarihine, editörlükten görme biçimlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede yapılan bilgi ve düşünce paylaşımından yararlandılar. Katılımcılar bu seminerlerin yanı sıra farklı fotoğrafçıların atölyelerine katıldılar ve proje oturumlarında ürettikleri görsel hikâyelerin eleştirisini, değerlendirmesini, tartışmasını yaptılar.
2009 yılında oluşturulan Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nde Belgesel Fotoğraf Programı bugüne kadar 9 kez açıldı ve bu programlarda 124 katılımcı yer aldı. İlk dönem hariç diğer dönemlerinin tamamı 12 ay süren program kapsamında katılımcılar, grup olarak veya bireysel 200’e yakın proje üretiminde bulundu. Belgesel Fotoğraf Programı’nın 2017-2018 Dönemi’nde seminerler ve atölye çalışmaları önceki yıllarda da olduğu gibi 12 ay boyunca pazar günleri yapılacak. Kasım-Temmuz ayları arasında ortalama dört veya beş haftada bir pazar gününün tatil olacağı programda Ağustos-Kasım ayları arasındaki dönemde de sürdürülecek Proje Oturumları, Yücel Tunca tarafından 15 günde bir online, 15 günde bir de yüz yüze gerçekleştirilecek.
Aylin Ünal, Berge Arabian, Burcu Keskin, Cevahir Buğu, Cüneyt Çetinkaya, Delizia Flaccevento, İsmail Gökçe, Kemal Cengizkan, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Orhan Cem Çetin, Ömer Orhun, Özcan Yurdalan, Sevgi Ortaç, Şamil Hazır, Şükran Büyüktunca ve Yücel Tunca gibi akademisyen, fotoğrafçı ve gazetecilerin seminer verdiği, atölyeler düzenlediği programın katılımcıları her yıl grup projeleri ve bireysel projeler üretiyor, anlattıkları görsel hikâyeler Galata Fotoğrafhanesi’nin yayınladığı www.ajanstabloid.com adresindeki web sitesinde paylaşıma açılıyor. Her dönemin sonunda ise katılımcıların bireysel projeleri “Belgeler” başlığı altında açılan bir sergide izleyiciyle buluşturuluyor.
Program hakkında detaylı bilgi almak:
Galata Fotoğrafhanesi
Kuloğlu Mh. Gazeteci Erol Dernek Sk. No:7 D:4 Beyoğlu
0212 292 10 02